Vacsora a Mihály-kapu közelében
Pár nap kellemes meleg után jól lehűlt az idő, senki sem ült a teraszokon Pozsony belvárosában,
de az éttermek belseje is jóformán üres. Sok helyre benéztünk, olyat szerettünk volna választani,
ahol van valami élet. És hát a kirakott étlapokat is nézegettük, mert már régen elmúltak azok az idők,
amikor anyagi megfontolások nélkül bármelyik hajdani csehszlovák étterembe betérhettünk.
A Michalska utcában, a Black Rose előtt egy felszolgáló próbált vendéget szerezni. Angol étlapot
akart mutatni, de meglátta nálam a magyar útikönyvet és magyarra váltott. Megkérdeztük tőle,
hogy vannak-e vendégek odabent. Mosolyogva válaszolta, hogy természetesen vannak, számszerint ketten.
Ez már valóságos tömeg ezen a hűvös estén, így hát mi is betértünk. Miközben pincérünk a pincébe
vezet bennünket, elmeséli, hogy ebben a házban élt Segner András, a híres magyar fizikus.
Maga az éttermi rész nem túl nagy, a berendezés barátságos, rafinált félhomály, az asztali lámpa
mellett lehet olvasgatni az étlapot. De mielőtt belemélyednénk, Becherovkát és sört kérünk.
A Becherovka rusztikus pohárban kerül elénk, sokkal jobban tetszik így, mintha egy törékeny kis
gyűszűben hozták volna ki. A Krusovice sör meg egyszerűen kifogástalanul finom.
Pincérünk készségesen segít eligazodni az ételkínálatban. Plnené kuracie prsia
Kefalin és bravcové soté Daniela volt a választásunk. Az ételek igen attraktívak a tányérokon,
az ízek is változatosak. A Kefalin igen finom, a Plesnives sajtból készült mártás harmonikusan
izgalmas ételkompozíciót varázsol a brokkolis sült csirkéből. A Daniela tocsniba töltött sertés
ragu, gombával, sok zöldséggel megtetézve. A ragu nem túl fűszeres, cserébe a zöldségek között
igen erős paprika fokozta az élményt.
Jóllakottan és elégedetten távoztunk, miután rendeztük
a 835 Sk végösszegű számlát. Csak kifelé menet tűnt fel, hogy egy kiterjedt kocsma labirintus
egyik ágában vacsoráztunk.
Lásd még:
• Cseh söröző Pozosnyban, Prazdroj, Pozsony,
• az étterem honlapja: http://www.blackrose.sk/BR1.html.
|