[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[3 pont] Prazdroj, česká reštaurácia
Pozsony, 2007. április

Cseh söröző Pozsonyban

A Szlovák Nemzeti Galéria megtekintése után fordultunk be a Mostová utcába és anélkül, hogy a cégért megnéztünk volna, beléptünk az első étteremnek látszó ajtón. Így kerültünk a Prazdroj cseh étterembe. Már jócskán kifelé haladtunk az ebédidőből, a tágas étteremben egy népes társaságon kívül csak néhány ember eszik, iszik. Egy kissé megemelt részen telepszünk le, innen jól át lehet látni a területet. A berendezés teljesen kedvemre való, a mennyezeten sörfőzdét idéző rézcsövek tekeregnek, de itt csak a szellőztetés a feladatuk.

Kisvártatva előkerült egy pincér, angol nyelvű étlapokat és pilseni söröket (52 Sk) hoz. A sör jó, az étlapon meg nem találok knédlit. Kerestem magamnak egy szlovák menüt, az ételek között régebben legjobban szlovákul igazodtam el. És ott is voltak rögtön az első oldalon a knédlis ételek, soha nem fogom megjegyezni a knédli angol nevét.

Feleségem egyik étlapon sem tudott eligazodni, de szerencsére volt magyarul beszélő felszolgáló, aki segített választani. Végül a csirketekercs mellett döntött. Jól fűszerezett csirkemell filét póré hagymával feltekertek, három hurkapálcikával rögzítették és megsütötték, sok zöldséggel tálalták. Érdekes, finom étel.

Én a knédlis fejezet első ételét választottam, melynek nevét a felszolgáló vadasnak fordította. Azt mondjuk egyből gondoltam, hogy nem olyan lesz, mint az a vadas, ami Anyám konyhájának egyik zászlóshajója, de hogy ennyire lágyra hangszerelték, az meglepett. A vékony hússzeleteket elfedő zaftnak egyébként kellemes íze volt, a középre helyezett kis sötét színű bogyók érdekesen árnyalták az ízhatást, de a bőségesen adagolt tejszínből kevesebbel is beértem volna. A knédli viszont kifogástalan volt.

Jobbra a námornicke koleso (238 Sk), balra a sviečková na smotane, žemlova knedle (205 Sk) látható. A mineralkáért 39 korunkát számítottak fel, ennyiért egy korsó sört lehet inni a szlovák kocsmában, az Obchodna utcában.

Amúgy nem rossz hely a Prazdroj, de a kávénkat mégis inkább egy napsütötte teraszon óhajtottuk elfogyasztani. Egy közeli hangulatos utcácskában, a Caffe Diván vastag párnáira telepedve kifogástalan Lavazza kávék mellett élvezhettük az élet apró örömeit a tavaszi napsütésben.

 


Lásd még:
    • Vacsora a Mihály-kapu közelében, Black Rose, Pozsony.

2007 / 4

<<< >>>
Éttermek 2007
- Budapest III, Harapó Mókus Vendéglő
- Budapest III, Mókus sörkert és étterem
- Budapest III, Bécsiszelet étterem
- Nagyszombat, Cityrest Penguin
- Nagyszombat, Wetzlerov Dom
- Pozsony, Black Rose
- Pozsony, Prazdroj
Skála 2007 - Éttermek

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

[1 pont]Büfének még elmegy (1 pont)

Büfék 2007
- Budapest VI, Star-Kebab török étterem
- Budapest XII, Kőbüfé
Skála 2007 - Büfék

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

 nbsp;   [GP]