[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[2 pont] Szent Flórián étterem és pizzéria
Párkány, 2008. október

Pizza párkányi módra

A párkányi vásár forgataga után hazafelé tartván tértünk be a St.Flóriánba egy pizzára. Az udvarra kirakott rusztikus asztalok szinte mindegyike foglalt, meg egyébként is lassan már hűvösödni kezd az idő, így először bent próbálkozunk, de a tömény nyershagyma illat miatt inkább mégiscsak az udvaron telepszünk le. Az előző vendégek nyomai mellett étlapot is találunk az asztalon. Elegendő időnk van kigondolni mit szeretnénk enni, inni, mire hozzánk ér egy pincérnő, aki letakarítja az asztalt és felveszi a rendelést.

Útitársnőm mozzarellás (125 SKK), én sonkás, gombás (135 SKK) pizzát választottam. Inni sört (22 SKK/pohár) és kofolát (5 SKK/dl) kértünk. A pincérnő ösztönösen elém teszi a sört, pedig én most sok-sok év után ismét kofolát iszom. A kofoláról mindig a Füstiben hallott mondás jut eszembe: olyan mint a kóla, csak jobb. Régi és ritka tapasztalataim alapján úgy emlékszem, hogy a kóla egy édes vacak, ehhez képest a kofola kevésbé édes és egy picit savanykás, összességében nem kellemetlen üdítőital.

A párkányi pizza tésztája nem egy nagy szám, de legalább nem vastag és nem édes. A gyengécske alapot dús borítás fedi. A mozzarella a valóságban valamiféle szlovák fehér sajt, a sonka is valami helyi gépsonkácska, hiába nevezik az étlapon prosciuttónak. Sem a sajttal, sem a sonkával nem spóroltak, de azt hiszem most a kevesebb több lett volna. Mert az olasz pizza a jó tésztáról szól, amit csak fokoznak némi feltétekkel. Ezt kevés helyen tudják igazán jól megvalósítani, és a párkányi St.Flórián egészen biztosan nem tartozik ezek közé.

Mire legyűrtük a pizzákat, kissé megürült a terasz. A személyzet is lazít egy picit, úgy tűnik nekem, lefárasztotta őket a háromnapos vásár miatt megnövekedett forgalom. De azért kapunk kávét is, méghozzá elég finomat (30 SKK).

A részletes gépi számla vége 377 korunka lett. Megkérdeztem, hogy fizethetnék-e forinttal ?
- Természetesen - válaszolta a törékeny pincérnő - háromezer-hétszázhetven forint - azaz 10 forinttal számított át egy koronát, amit a pénzváltóban 8,80-ért vehettem volna meg. És bár a számla végösszege így sem túl magas, először érzem úgy Szlovákiában, hogy valamiért aránytalanul sokat fizettem.


Csatlakozások:
    • Korábban ugyanitt: Szt. Flórián étterem és pizzéria, 2005
    • a St.Flórián saját honlapja: www.stflorian.sk

2008 / 11

<<< >>>
Éttermek 2008
- Balatonföldvár, Nápolyi pizzéria
- Budapest III, Mókus sörkert és étterem
- Budapest III, Sun Garden Cafe & Rest.
- Budapest VI, VistaCafe étterem
- Budapest VI, Wasabi running sushi
- Budapest XVI, Koronakert Étterem
- Nagymaros, Maros Étterem
- Pákozd-Szúnyogsziget, Halászcsárda
- Tiszafüred, Park étterem
- Tiszafüred-Örvény, Hableány étterem
Skála 2008 - Éttermek

[5 pont]Nagyon tetszett (5)

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

[2 pont]Normális (2 pont)

Büfék 2008
- Budapest V, Szeráj török gyorsétterem
- Párkány állomás, Štúrovo zel.st. büfé
Skála 2008 - Büfék

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

     [GP]