[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[3 pont] Hotel Szépalma
Porva-Szépalma, 2009. április

Rösti a Bakonyban

Zircen kerestünk éttermet, de ahová elsőre betértünk, az nem tetszett. A szemközti vendéglátóhelyen kaptuk a tippet, menjünk tovább Szépalmára. Tehát irány Borzavár, onnan keskeny betonút vezet tovább a vendéglátó komplexumig. "A szépalma Hotel Magyarország legeldugottabb szállodája." - írják magukról egy prospektusban. Ebben van is valami, az biztos, hogy magamtól nem keveredtem volna oda. És az is biztos, hogy igen szép helyen terül el Szépalma, az Esterházy család egykori ménes-birtoka.

Azt hittem a madár sem jár erre, de alig találtam helyet a parkolóban. Az épület kívül, belül ápoltságot sugároz, az étterem is szép, éppen egy rendezvény vendégei ebédelnek büfé rendszerben. Mi végül a zárt udvarban telepedtünk le, itt is még 5-6 asztalnál voltak vendégek, pedig már kifelé mentünk az ebédidőből.

Az étlap tetszetős és csábító a kínálat, nekem a mangalicasülten akadt meg a szemem, útitársnőm gombalevest és féladag pirított borjúmájat kért röstivel. Hogyan kerül a rösti a Bakonyba ? A birtokot egy svájci ember vette meg, ezért van az étlapon egy oldalnyi svájci étel.

Nincs hideg, de ahová nem süt a nap, ott hűvös van. Amíg az ételre várunk, útitársnőm takarókat kér a recepción, inkább magunk köré tekerjük őket, mintsem kimennénk a pulóverekért az autóhoz.

Elsőként a gombaleves érkezik, jó forró, sok benne a gomba. Én is kapok belőle egy-két kanálnyi kóstolót, nem rossz, de nem is tesz rám mély benyomást. Érkeznek a második fogások, külső szemlélő meg nem mondaná, hogy útitársnőm elé féladag májat és röstit tettek. A mangalicasült káposztával és gombócokkal (2.350 Ft) szép látvány, ízvilága szokatlan számomra a magyar, cseh, szlovák és német káposzták és gombócok után. Talán svájciasan lett elkészítve ? Nem volt rossz, de ettem már finomabbakat is ebből a kompozícióból. Útitársnőmön persze kifogott a pirított borjúmáj röstivel (féladag 900 Ft), de feláldoztam magam. A máj is idegen ízesítésű, de gazdagabb zamatú, mint a mangalicasült. Mindketten úgy találtuk, hogy nem rossz a májnak ez az elkészítési módja sem, de magyarosan finomabb, ám azért érdemes volt kipróbálni ezt a variációt is.

Tehát nem volt rossz az ebéd, az italok és a kávék is jók voltak. A környezet nagyon szép, a személyzet udvariasan és jól tette a dolgát. Ebéd után körbesétáltuk a birtokot, megnéztük a kis arborétumot, a mangalicák hűlt helyét, a szürke marhákat és a kicsit távolabb legelő lovakat. Igazán szép hely Szépalma, érdemes lenne ott pár napot pihenéssel eltölteni.


Csatlakozások:
    • A vendéglátó komplexum saját honlapja: Hotel Szépalma
    • Pápai vacsorák: Intro trilógia
    • Időutazás és vadételek: Nimród vendéglő, Farkasgyepű
    • Bakonyi rőzse: Cuha Völgye étterem, Zirc

2009 / 2

<<< >>>
Éttermek 2009
- Budapest V, Szlovák Söröző
- Budapest V, Via Luna Étterem
- Budapest XIII, Okay Italia Ristorante Pizzeria
- Csopak, El Paso Steak House Étterem
- Farkasgyepű, Nimród vendéglő
- Pápa, Intro Café Restaurant
- Porva-Szépalma, Hotel Szépalma
- Szentantalfa, Zsóka Fogadója
- Zirc, Cuha Völgye étterem
Skála 2009 - Éttermek

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

[0 pont]Nem értékelhető (0 pont)

Büfék 2009
- Komárom, Komárno állomás jedáleň
- Zánka, Szürkebarát borozó
Skála 2009 - Büfék

[4 pont]Tetszett (4 pont)

     [GP]