Szubjektiv privát feljegyzéseim éttermekről és egyéb evőhelyekről, 2018
Pampalini Pizzéria, Vác
2018. november, péntek, ebéd
A Börzsönybe indultunk kirándulni, előtte megállunk ebédelni
Vácon ... >>>
A Börzsönybe indultunk kirándulni, előtte megállunk ebédelni Vácon.
November elején járunk, de kellemesen süt a Nap, így hát a főtéri Pampalini pizzéria teraszán telepszünk le.
Elég korán van még, de lassan megtelik ebédelni vágyokkal az étterem külső és belső része is.
Útitársnőm levesre megkívánt egy tárkonyos csirkeragulevest (1.180 Ft),
könnyű másodiként pedig pizzakenyeret (1.190 Ft) választott kevert salátával (800 Ft).
Jómagam egy régi kedvencemet kértem, milánói sertésbordát (2.480 Ft). A régi szép időkben rendszeresen
ezt az ételt ettem, a legjobbakat mindig a kispesti Nótafában. De ez is a mostani is finom, jókat nosztalgiázok
miközben elfogyasztom a kiadós adagot.
Jó volt az étel, finom a kávé, jó a kiszolgálás, kellemes a kisvárosi miliő
a novemberi napsütésben, szóval jó hely a Pampalini.
Víg Varjú étterem, Bp. V
2018. július, vasárnap, ebéd
Kedvelem a Paulay utcai Vak Varjú éttermet, ezért aztán nem kis elvárásokkal tértünk be a pesti Vigadóban nemrég nyílt
Víg Varjúba ... >>>
Kedvelem a Paulay utcai Vak Varjú éttermet, ezért aztán nem kis elvárásokkal tértünk be a pesti
Vigadóban nemrég nyílt Víg Varjúba, és nem is bántuk meg a választásunkat.
Nem akarok túl sok szót vesztegetni a környezetre, legyen elég annyi, hogy nagyon szép
az étterem belső tere, méltó a patinás épülethez.
A szokásos unicum szilva indítás mellé meggyes sört választottam, nagyon ízlett.
Amiket ettem: görögdinnyés gazpachio (1.150 Ft) - kiváló, pláne egy kánikulai napon. A főétel omlós szűzderék
majorannás lapcsánkán hűs tökveloutéval, kaporolajjal (3.290 Ft) - nagyon ízlett. Desszert már csak a teljeség
kedvéért kértem: kecskesajtos-fehércsokoládés tartlet friss gyümölcsökkel (1.250 Ft) - érdekes ízek.
Szóval az ételek nagyon finomak voltak. Étkezés közben többféle borokat is legurítottam,
mindegyok jó volt, bár a Ruppert kandúr hidegen érkezett, ami meglepő egy ilyen kiváló helyen.
Asztaltársaim is jókat ettek, csak felsorolásilag: sárgabarack leves (1.250 Ft),
tanyasi zöldborsóleves (1.190 Ft), borjúpaprikás kapros-túrós vargabélessel (3.490 Ft), tempurában sült tőkehalfilé
szarvasgombás burgonyahabbal és cukorborsó salsa-val (3.290 Ft), joghurtos citromtorta nyírfacukros eperlekvárral (1.090 Ft)
Summa summarum, remek ebéd volt egy szép étteremben, kellemes kiszolgálással.
Jól éreztem magam, tetszett a hely.
Trattoria Toscana, Bp. V
2018. április, vasárnap, ebéd
A budapesti Dunaparton folytattuk az olasz éttermi kalandjainkat. A Trattoria
Toscana ... >>>
A budapesti Dunaparton folytattuk az olasz éttermi kalandjainkat.
A Trattoria Toscana belső tere nagyon kellemes, a kilátás a Gellérthegyre meg páratlan.
Tehát a szemnek kellemes az étterem, de nézzük az ételeket.
Az előételek: paradicsomos bruschette (1690), minestrone (1450)
és paradicsomleves kenyérrel (1650). Én az utóbbit választottam. Igen sűrű volt,
nem igazán tűnt levesnek, de jó volt az íze.
A főfogások: lassagne kacsaraguval (3190), libamájjal és aszalt szilvával
töltött ravioli (3690). Én a tengeri lomokkal ékített tészták és rizottók között tétováztam,
végül elfogadtam pincérünk javaslatát, ami hogy, hogy nem, a fejezet legdrágább fogása volt:
scoglio - scialatielli tenger gyümölcsivel, toszkán módra (4990). Magamtól nem ezt választottam
volna, de nem bántam meg a rendelést, mert a tésztát kellemes zaftban, sok finom kagylóval,
rákkal, meg még valamikkel tálalták.
A desszertektől nem voltunk annyira meghatódva: tiramisu (1190), creme brulée (1190).
Klasszikus édességekre számítottunk, de újra gondolt dolcik érkeztek. Nem voltak rosszak,
de nem kéne mindig mindent "újragondolni".
Az ételekhez finom borokat poharazgattunk. Nem sorolom fel mind az ötöt (1055-1455/dl),
amit kostoltunk, de mind jó választásnak bizonyult.
A hely szép, az étel-ital finom, a felszolgálás jó, az egyetlen, ami kicsit
lelohasztotta a lelkesedésemet. hogy én álltam a cechet. Nem volt olcsó, de két tányért így is
feltétlenül megérdemel a Trattoria Toscana.
La Coppola Trattoria Siciliana, Bp. V
2018. március, szombat, vacsora
Mostanában szeretjük az olasz éttermeket, így kerültünk a La
Coppollába ... >>>
Mostanában szeretjük az olasz éttermeket, így kerültünk a La Coppollába.
Még kevesen voltak, amikor érkeztünk, de később jól feltöltődött a hely. A belső tér nem különösebben izgalmas,
az akvárium üresen bugyborékol.
Előételnek kagylót kértünk, fehérborban (3.590 Ft). A főételek pignata (4.590 Ft)
és négyévszak pizza (2.790 Ft). A pignata ai frutti di mare (magyarul meglepetés Salvotól) nem más,
mint spagetti mindenféle kagylókkal, rákocskákkal. A kunszt az benne, hogy a tál tetejét befedik pizza
tésztával és így sütik meg. Az ételekre nem lehet panasz. Minden korrekten össze volt rakva, de semmi extra.
Az első palack bor Primitívo Monteverdi (7.790 Ft) egészen finom volt. A másodikhoz sajnos
a fiatal pincér tanácsát kértem, aki Planeta Plumbagot (8.990 Ft) hozott. Ez egy elég vékony borocska,
és semmi délies ízt nem bírtam benne felfedezni.
A következő meglepetés az volt, hogy tiramisut (1.390 Ft) valami ócska műanyag tálban szolgálták fel.
Az íze sem volt nagy szám. A cannalo (1.390 Ft) viszont autentikusnak tűnt, és szépen is tálalták.
Elég durva volt a számla, melyhez hozzáadnak 10 % szervizdíjat. Én mondtam is az embernek,
hogy szerintem túlárazott a hely. Ettől valószínűleg megsértődött, mert később odajött, hogy maradunk-e még,
mert várnak az asztalra.
Az ételnél még 2 tányér volt a véleményem. A gyenge bor, meg a műanyagedény után csak egy tányér maradt.
És ez egy tányér is sajnos összetört a nem túl kedélyes záró percek után. Ennek ellenére jól éreztük magunkat, mert az étel
és első bor, meg a többi italok rendben voltak. De nem vágyom vissza a La Coppolába.