[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[éttermek]
Ebédek és vacsorák Bécsben
2005.04.27-30.
Szubjektiv észrevételeim éttermekről és egyéb evőhelyekről.
 

[2 pont] Pizza Haus
Mariahilferstrasse, 2005.04.27. szerda, ebéd

Különösebb gondolkodás nélkül betértünk az első utunkba akadó evőhelyre. Jól esett a pizza és a sör, bár a pizza tésztája édeskés, kalácsszerű, gondolom amerikai recept. A pincérnő távolkeleti, a berendezés kissé rideg. A jövőben valószínűleg nem fogok törekedni arra, hogy Pizza Hausban ehessek.

[5 pont] Pizza Bizi
Rotenturnstrasse, 2005.04.27. szerda, vacsora

Este a Pizza Bizibe tévedtünk be. Ez egy önkiszolgáló olasz étterem, nagy a forgalom, zajlik az élet. Először bort választunk, természetesen olaszt. Tuci salátát és édességet kívánt, Peti zöldséges lasagne-t kért. Jól tele volt a hely, de találtunk üres asztalt a karzaton. Jó a hangulat, traccsolunk, eszünk-iszunk, mint körülöttünk mindenki. Jó bort választottunk, kellemes déli zamata volt. A zöldséges lasagne meg egyszerűen kitűnő. Utána kicsit belekóstoltam Tuci profiteroléjába, az is finom volt. Bizony jó hely a Pizza Bizi !

[4 pont] Königsbacher Gasthaus
Walfischgasse, 2005.04.28. csütörtök, ebéd

Egy echte bécsi vendéglőre vágytunk és nagyjából meg is találtuk - már amennyire egy turistazónás belvárosi étterem "echte" lehet. A bejárat előtti asztalokra terített kockás terítők fogtak meg minket, de bent ültünk le, mert nem volt még annyira meleg az idő. A belső tér is vonzó, sötét faburkolat, hófehér terítők, nagyon udvarias személyzet, hosszú kötényben. Letelepszünk és egy pohár vörösbor illetve sör mellett tanulmányozzuk a kézzel írt étlapot. Tuci báránybordát választ, Peti Wiener Schnitzelt kér. A bárányborda talán jobb választás volt, de én be voltam állva egy borjú bécsire. Összességében tetszett a hely és jól érzetük magunkat, a végén elégedetten kortyolgattuk finom kávéinkat.

[5 pont] Weingut Reinprecht Heuriger
Grinzing, 2005.04.28. csütörtök, vacsora

Hová menjen az ember este Bécsben ? Hát természetesen a Grinzingbe !
A kora tavaszi estén kihaltnak tűnik minden, üresek a kerthelyiségek. Jobb ötlet híján a 38-as villamosról leszálló többi utast követjük, hátha ők tudnak valami jó helyet. Az ötlet bejött, a követett társaság a Weingut Reinprectbe tartott és ez egy remek heurigernek bizonyult. Kívülről ez is kihaltnak tűnt. Ezen úgy próbáltak segíteni, hogy a bejáratnál kihangosították a benti zsivajt. És odabent valóban zajlik az élet. A vendégek láthatóan és hallhatóan jól érzik magukat.
Vörös bort rendeltünk, szép a színe és finom az íze. Csak az italt hozzák asztalhoz, az ételt önkiszolgáló pultnál lehet megvenni. Kolbászt kérünk, az is finom volt. A kolbász után egy spritzert kértem, elég könnyű ital a bécsi fröccs.
Kolbászevés után a spritzerem felett azon tűnődöm, hogy Magyarország a szőlő és a bor országa és mégis Bécsben van a Grinzing. És a városban is van egy csomó kulturált borozó. A hetvenes, nyolcvanas években Budapesten is nagyon jók voltak a borozók, de sajna a rendszerváltás után a hajdan kitűnő pesti borozókból szegényes ócska szeszmérések lettek.
De vissza a Grinzigbe ! A Reinprechtben szól a zene. A népek esznek, isznak és jókedvűen zajonganak. Jó hely !

[4 pont] Li's cooking
Nashmarkt, 2005.04.29. péntek, ebéd

A bécsi Naschmarkt piac nem egy nagy szám a pesti vásárcsarnokokhoz képest, de a büfé sor bizony csábító. Sok-sok evőhely egymás mellett, igen széles választékkal, legtöbb a távolkeleti, legkevesebb talán a helyi jellegű. Úgy találjuk, hogy a "lokal wiener" kínálat elég szerény, úgyhogy a Li's cookingba ülünk be.
A praktikusan berendezett helyiség legnagyobb látványossága a mosolyogva, sebesen dolgozó piros egyenruhás személyzet, természetesen mindegyik távolkeleti. Tuci thai mangós csirkét, Peti egy "seefood" menüt rendelt. Először egy híg, enyhén hal ízű leveskét kapok a menü első fogásaként, a hal / rák tálat előkészítendő. A főtál egyik felén rákocskák zöldségágyon, a másikon sushi, rizstekercsek, washabi és valami nagyon finom csípős zöldség. Élvezem a friss ízeket. Közben ettem egy falatot a mangós csirkéből, az egy másik világ, de szintén finom. A csirkéhez egy tálka rizst is felszolgáltak, hoztak hozzá egy kanalat is - mentőkötélnek, mert különben csak pálcikák vannak. De a kanál feleslegesnek bizonyult, mert Tuci ügyesen pálcikázza a rizst is.
És a végén kaptunk még egy-egy tálka desszertet is. A tálkában édeskés, enyhén kókuszizű híg folyadék, benne néhány apró gyümölcsdarabka uszkál. Harmonikus és jól zárja le étkezésünket. A kiszolgálás gyors és figyelmes. A végén a Li's népes és mosolygós csapata hangos "dánke, viderzén" kórussal búcsúzik tőlünk.

[5 pont] Pizza Bizi
Rotenturnstrasse, 2005.04.29. péntek, vacsora

Nem volt kedvünk keresgélni, így ismét a Bizibe tértünk be. Most egy másik olasz bort választottunk, ez is finom volt, de nem volt annyira délies karakterű, mint a tegnapelőtti. Pizzát választunk vacsorának. Jó sokan vannak, most is a karzaton találunk helyet. Isszuk a bort, esszük a kitűnő pizzát és élvezzük a hely hangulatát.

[3 pont] Bierhof am Haarhof
Haarhof, 2005.04.30. szombat, ebéd

Az étterem a belváros egy hangulatos zugában húzódik meg, a kis utca közepén van egy terecske, amit két étterem asztalai töltenek meg. Népszerű hely a Bierhof, majdnem minden asztal foglalt, de találunk helyet. Tuci hagymás rostélyost, Peti Wiener Saftgulascht rendel. Sör mellett várjuk az ételt és figyeljük a körülöttünk zajló életet.
A marhapörkölt nagy kocka húsok, sűrű zaftban, knédlivel. Kellemes az íze, kicsit fura nekem a lágy harmónia a magyar pörköltek után. A knédli is finom, sokkal rafináltabb, mint a "csehszlovák" kivitel. Élveztük a helyi ízeket és megszerettük ezt a helyet.

[3 pont] Sörös és kolbászos büfé
Westbahnhof, 2005.04.30. szombat, vacsora

Bécs tele van kolbászos bódékkal, de eddig még egyet sem próbáltuk ki, bár már korábban is szimpatikusak voltak. Így hazaindulás előtt feltétlenül ki kellet próbáljuk a Westbahnhof egyik sörös, kolbászos büféjét. Három- vagy négyféle kolbászból a Käserainert választottuk. Jó döntés volt.
Az már a városban feltűnt, hogy az árus feldarabolva adja ki a kolbászt. Most nekünk is szépen felvagdossa a kolbászokat a büfés és kis favillákat is tett melléjük. Eddig nem igazán értettem, miért szeletelik a kolbászt, de most leesett végre. A kis favillával kulturáltan meg lehet enni a feldarabolt kolbászt, anélkül, hogy összemaszatolnám magam. Hja kérem, Bécsben még a kolbászt is másképpen eszik. A Käserainer különben nagyon finom, nem is beszélve a sörröl, amit utána küldtem.
 
[éttermek] Csatlakozások:
  [GP]