[GP] Gullner Pages

Szállodák, panziók
1997-2005

Szubjektív észrevételeim szállodákról, panziókról, ország, város, szállás csoportosításban.
Az igénybe vett szoba tipikusan két ágyas, saját zuhanyzó/fürdő, WC. Ha mégsem, akkor jelzem az eltérést.


Országok:


Ausztria

** *  Bécs, Hotel Franzenshof, 2005.04.27.-30.

Nem foglaltunk szobát előre, mert azt hittem, hogy egy szerdai napon bárhol könnyedén kapunk szobát Bécsben. Ez nem egészen így történt. A hatodik vagy a hetedik sikertelen próbálkozás után az Opera mögötti turista irodába mentünk, de ott is egy kétnyelvű tábla fogadott minket, miszerint ma már minden hely elfoglaltatott. A kiírás ellenére az ügyintéző hölgyhöz fordultunk, aki nagyon segítőkész volt és azt mondta, hogy három éjszakára talán tud intézni valamit. És úgy is lett, talált szobát a Hotel Franzenshofban, a Práterstern közelében.

A Donaukanal és a Práter között elég sok szálloda van, de korábban úgy gondoltam, messze van a központtól. Nos a Hotel Franzenshof 5-10 perc séta az U-bahntól, de mint kiderült, a 21-es vagy az N villamossal még jobban megközelíthető. A villamosok elég sűrűn közlekednek és a belváros szívéig visznek, várakozással 10-15 perc.

A Hotel Franzenshof egy egyszerű épület egy csendes utcában. A 23-as szobát kaptuk. Elég kicsi, de jól használható. A zuhanyzó és WC is kicsi, de praktikus elrendezésű. És természetesen minden nagyon tiszta és rendes.

A reggeli büfé rendszerű, nem túl gazdag a kínálat, de a müzlitől a lekváron át a felvágottig mindenki találhat kedvére valót.

Ja és még valami a biciklistáknak: a Hotel Franzenshof sok szeretettel és bicikli garázzsal várja őket.

3 éjszaka reggelivel 3 * 79 euró a szoba + 2,90 euró a foglalásért (kb. 60.000 Ft)

Lásd még: Vonattal a Császsárvárosba, Ebédek és vacsorák Bécsben.

[Vissza a lap elejére]


Csehország

** *  Olomouc, Hotel Sigma, 2004.06.23.

Legalább 8 emeletes szocreál épület, pont az állomással szemben. A földszinti részek belülről át vannak építve, elég jól néz ki. A szoba mérete kényelmes, berendezése még a régi lehet, már látszanak rajta ez évek. A szobák fele az állomás felé néz, de az ablakból sajnos alig látszanak a vasúti sínek, viszont az állomás előtt busz- és villamosvégállomás zaja felhallatszik.

Szoba egy éjszakára, egy személynek, büfé reggelivel: 645 Kc (kb. 5.300 Ft).

Lásd még: A nagy vonatozás

[Vissza a lap elejére]


Magyarország

** *  Kőszeg, Gyöngyvirág Panzió, 2003.05.10-11.

Egyszerű panzió és camping, közel a városközponthoz. Kicsi, de tiszta szoba a tetőtérben. (Most laktunk ebben a szobában másodszor, a panzióban én harmadszor vagyok vendég.) Nyáron szerintem nagyon meleg lehet ez a szoba, de ki a fene ül a szobájában Kőszegen ?

1 éjszaka, reggelivel: 6.700 Ft.


 
***** *  Mánfa, Bánusz tanya panzió és étterem, 2005.07.17-23.

A Bánusz tanya panzió és étterem a 66-os mentén, a Mecsekben, Mánfa közelében, varázslatos környezetben várja vendégeit. A szobák a tetőtérben vannak, de úgy láttam minden szobának van "igazi" ablaka és talán erkélye is. Vagyis úgy tűnt, hogy az épület kialakításánál törekedtek arra, hogy a szobák ne csak tetőablakos hálófülkék legyenek, amik csak alvásra lennének jók. Nekünk egy olyan lakosztályhoz volt szerencsénk, amiben a hálón és a fürdőn kívül egy nappali is volt. És volt egy pici erkélyünk is, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a völgyre. Késő este nem tudunk betelni a holdsütötte völgyben kavargó párák varázslatos látványával. Ebben az irányban nem zavart egyetlen mesterséges fény sem, csak nagy néha ment egy-egy autó a kissé távolabbi úton.

A házban van medence, meg sok egyéb szórakozási lehetőség. A közvetlen közelben pompás túrautak kanyarognak a Mecsek erdeiben. És autóval pár perc Sikonda és közel van Orfű is. És persze Pécs, ami Magyarország egyik legkellemesebb városa, számtalan múzeummal, étteremmel és jó hangulattal.

Lakosztályunk viszonylag jól felszerelt, de a hálószoba tetőablakára jó lett volna egy függöny. Viszont a klímára most nem volt szükségünk. Összességében a Bánusz tanya egy pompás helyen működő, jó kis panzió, ahol hosszabb időt is szívesen eltöltöttünk volna.

6 éjszaka, reggelivel: 64.800 Ft.

Lásd még: a Bánusz tanya étterme.
A ház saját oldala: www.banusztanya.hu

 
***** *  Pécs, Hotel Fenyves Panoráma, 2002.04.18-20.

A Fenyves szálló a Mecsek oldalában fekszik, talán a legnagyobb értéke az isteni kilátás a városra. A szobák is elég jók, csak a zuhanyzó/WC szekció harmonika ajtajával nem vagyok kibékülve.
Finom a'la carte reggeli a szép étteremben.

2 éjszaka, reggelivel: 16.400 Ft.

A ház saját oldala: www.hotelfenyves.hu.

 
*** *  Sárospatak, Hotel Bodrog, 2002.05.20-21.

Kellemes, praktikusan kényelmes szoba egy gondosan rendben tartott szállodában.
Svéd asztalos reggeli a szép étteremben, nem túl izgalmas felvágottak, két féle tojás étel, alkalmasint hideg, mert a személyzet nem vette észre, hogy kialudt a melegítő láng. De megmikrózták.

1 éjszaka, reggelivel: 9.600 Ft.

 
**** *  Sopron, Hunguest Hotel Maroni, 2003.04.22-24.

Tágas, kényelmes szoba, nagy francia ággyal és erkéllyel. Alapvetően rend és tisztaság.
Kicsit kényelmetlen a recepció és a szobák közötti útvonal, a lift csak az elsőről indul fölfelé. Viszonylag sok szolgáltatás, tekepálya, ilyesmik. Többnyire üdülő vendégek. A személyzet nagyon udvarias.
A reggeli svéd asztalos, kielégítő választékkal, nekem most a kolbászkák és a barna kenyér jöttek be legjobban.

2 éjszaka, reggelivel: 22.800 Ft.

 
* *  Szeged, Szivárvány Panzió, 2002.08.08-10.

Családi ház, két villamos megállónyira a belvárostól. Öt szoba a házban, kettő a toldalék épületben. Mi a toldalék épületben laktunk, a szépen gondozott kertes udvarra nyílt az ajtónk, érdekes volt hallgatni esténként a tücsökzenét, hajnalban a kakas kukorékolást.
Egyszerű hely, de a szoba elég tiszta és kényelmes volt, a reggeli is jól esett

1 éjszaka, reggelivel: 7.000 Ft.

[Vissza a lap elejére]


Németország

* *  Zittau, Gasthaus und Pension "Zur Lokomotive", 2004.06.22.

A Zur Lokomotive egy nagy családi ház, földszintjén Gasthaus, az első emeleten lakik a család, a padlásterében meg van három szoba. A fürdőszoba és a WC közös. A szoba kicsi volt, barátságosan berendzeve. Minden nagyon tiszta. (A tulaj saját elmondása szerint a régi időkben katona tiszt volt egy rakéta alakulatnál.)

A kis méretű, gyakorlatilag üres vendéglőnek meglepően hosszú étlapja van. A forgalomra tekintettel rántott húst választok. A tulaj készíti el az ételt: egy szelet rántott hús, rajta egy tükörtojás, sok sült krumpli és egy kis saláta. Finom volt és jól esett a néhány korsó Zittauer sör is.

A reggeli szép, gusztusos hidegtál, 1 kemény tojás és tea, a tulaj felesége szolgálja fel.

A szoba egy éjszakára, egy személy részére, reggelivel: 17,50 euró, (kb. 4.600 Ft), a vacsora: 6,16 euró (kb. 1.600 Ft), egy sör 2,30 euró (kb. 600 Ft).

Lásd még: A nagy vonatozás

[Vissza a lap elejére]


Olaszország

*** *  Róma, Szent István Ház - Casa di Santo Stefano, 2004.04.19-23.

A Szent István Házat a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek üzemeltetik. A ház szelleme nyugodt és barátságos. A szoba meglehetősen egyszerű, de a fürdőszoba szép. Minden nagyon tiszta. Az egyszerűbb reggelit kértük, egy nagy zsömleszerűség, sajt, vaj, lekvár és jó sok tea, kávé és tej.

A Szent István Ház Róma térképének a szélén van, de tulajdonképpen jó a közlekedés. A ház mellől indul a 870-es busz, ami a Vatikán közelébe megy. Lesétálva a dombról a viale Portuensira juthatunk, ez egy forgalmas út, éttermek, kávézók, boltok és két busz is jár, a 31-es a vatikáni múzeumok felé, a 44-es a piazza Veneziára. Mindhárom busz keresztezi a 8-as villamost, ami szintén a belvárosba visz.

4 éjszaka, reggelivel: 234 euró (kb. 58.500 Ft)

Lásd még: Római ebédek és vacsorák.
A ház saját oldala: www.szih-roma.com

[Vissza a lap elejére]


Portugália

** *  Lisboa, Hotel Suico Atlantico, 1999.02.10-14.

Szerény ám olcsó szálloda Lisszabon belvárosában. Minden tárgy öreg és elhasznált, de viszonylag tiszta. A vendégkör meglepően kulturált, rosszabbra számítottam a körülményekből kiindulva. A kontinentális reggeli elfogyasztása közben nézegetem a többi vendéget, jó arcú, normális emberek, minden féle nyugati nyelveken folyik a csevely.

4 éjszaka, reggelivel: 31.650 PTE (= 40.188 Ft)

[Vissza a lap elejére]


Spanyolország

***** *  Mallorca, Playa de Palma, Pil-lari Playa Apartmentos, 1997.09.09-16.

A nagy méretű apartmanház minden szobája a tengerre néz, csodás kilátással az öbölre, a hosszan elnyúló pálmákkal szegélyezett homokos strandra. A kétszemélyes stúdió praktikusan használható, legjobban az erkélyen szerettünk üldögélni, a kép is onnan készült.

A tenger a ház előtt, a parton sok étterem, bár, vásárlási lehetőség. A tömegközlekedés is elég jó, esténként gyakran mentünk be busszal a sziget kellemetes fővárosába, Pálmába.

Egy hét, ellátás nélkül, a Club Espana szervezésében, Malév charterrel, kettőnknek 118.800 Ft.

Lásd még: Néhány kép Mallorcáról.


 E-mail: gullnerpages@gullner.hu