Szubjektiv privát feljegyzéseim éttermekről és egyéb evőhelyekről, 2017
Földes Józsi Vendéglője, Budapest II.
2017. december, vasárnapi ebéd
Először ettünk ebben a jól összerakott étteremben. A földszinten kaptunk
asztalt ... >>>
Először ettünk ebben a jól összerakott étteremben. A földszinten kaptunk asztalt,
nem volt rossz, de az emelet jobban tetszett volna, mert ott mintha kicsit lazábban lennének az asztalok,
és kicsit konzervatívabb a hangulat.
A kínálat szimpatikus. Házias húsleves (csésze 690 Ft), lassan sült libacomb párolt káposztával
és hagymás tört burgonyával (2.850 Ft), fogasfilé parajjal-sajttal csőben sütve petrezselymes burgonyával (2.900 Ft)
és vajpuha marha (stefánia) marha szalvétagombóccal (2.550 Ft) voltak a választott fogások.
A leves kiváló volt. A vadas mártást könnyedebbre hangszerelték, mint ahogyan mi szoktuk elkészíteni,
de jó volt az íze. A desszertek felejthetők.
Az italok rendben voltak, a felszolgálás gyors és udvarias. 17.490 lett a vége hármunknak.
Corso Klub és Étterem, Kaposvár
2017. november, hétközi ünnepnap, ebéd
A meglehetősen kihalt sétálóutca végén található Corsoba tértünk be vacsorálni.
A belső tér kifejezetten tetszetős ... >>>
A meglehetősen kihalt sétálóutca végén található Corsoba tértünk be vacsorálni.
A belső tér kifejezetten tetszetős, a néhány vendég kényelmesen elszórtan helyezkedett el a barátságos
térben. Kapunk italt, étlapot.
Délben egy meglehetősen középszerű harcsapaprikást ettem a Velencei tónál,
és most az jut eszembe, most is azt eszem, hátha itt jobban készítik. Nem igazán jött össze a terv,
mert ez az étel csak egy kicsit jobb a délinél, de legalább finomabb halból készült.
Csak annyi lett az extra, hogy elfogyasztottam hozzá egy vegyes savanyúságot is.
A savanyúságot eredetileg útitársnőm rendelte a borjú bécsi mellé (fél adag 1.600 Ft),
mert pincérünk nem figyelmeztette, hogy a rántott hús mellé friss zöldségeket is tálalnak.
A bécsi szelet finom volt, az simán két tányérra érdemes. De a saját harcsapaprikásom
alapján már billeg kissé az értékelés, de aztán észreveszem, hogy csak 2.400 forint az ára, míg délben
3.290 forintot fizettem egy rosszabb kísérletért.
Tehát a hely kellemes, az italok jók, az étel korrekt, a felszolgálónk viszont mintha
ma kezdte volna itt a munkát. Ám összeségében jól éreztük magunkat.
Csutora Étterem, Agárd
2017. november, hétközi ünnepnap, ebéd
Először 2005-ben jártunk itt, akkor nagyon tetszett a
hely ... >>>
Először
2005-ben jártunk itt,
akkor nagyon tetszett a hely. Most messze nem találom annyira barátságosnak a kissé hűvös termet.
Először húslevest kanalazunk tésztával, zöldséggel (790 Ft), nem rossz,
bár mintha némi levespor ízt érzek benne. Másodjára Cézár saláta (1.990 Ft) és harcsapaprikást
juhtúrós galuskával (3.290 Ft) van a tányérjainkon. A fogások nem csúnyák, de átlagos ízűek.
Kivétel a harcsa, ami meglehetősen gyenge alapanyag.
Az étterem dugig van a hétközi ünnepnapon, de a két pincér és
a konyha ésszerű időn belül mindenkit kiszolgál.
Én most egy kicsit csalódott vagyok, ettől sokkal jobbra számítottam
az emlékeim alapján. Legközelebb már szerényebb elképzelésekkel fogunk érkezni.
Rocco Cafe Restaurant, Makó
2017. október, ebéd
Már többször jártunk itt, és ma is a Rocco jutott
eszünkbe ... >>>
Már többször jártunk itt, és ma is a Rocco jutott eszünkbe, amikor az ebéden gondolkodtunk Makó közelében.
Az ebéd pedig egyszerű vasárnapi ebéd volt (összességében 6.568 forintért) :
húsleves csigatésztával, és rántotthús grillezett zöldségekkel. Ami kicsit szokatlan egy hagyományos
vasárnapi ebédben, az a grill zöldség. Pedig nagy kár lett volna kihagyni, mert a igen kiváló volt
a saját műfajában. Azt mondtam utána, hogy a zöldség volt a főétel, a hús meg a köret.
Tehát a grill zöldség kiváló volt, de minden más is ízlett. A kis helyiség jól
néz ki, és az egyszem felszolgáló is jól vezényelte le a déli csúcsforgalmat. Szóval jó kis hely a Rocco.
Bangkok Restaurant, Budapest V.
2017. szeptember, vacsora
Egy hangverseny után tértük be vacsorázni. Szerencsére volt
foglalásunk ... >>>
Egy hangverseny után tértük be vacsorázni. Szerencsére volt foglalásunk,
mert teli volt a kicsi jópofa étterem. Nem ismerem a thai ételeket, ezért menüket választottunk.
Bangkok menü, 2 főre 6.000 Ft : csirke satay, házi saláta édes öntettel,
erős-savanyú csirkeleves, marhahús curryvel, rizstésztával, gyömbéres sertéshús, tojásos sült rizs.
Tengeri menü, 2 főre 8.000 Ft : csípős-savanyú rákleves, sült tintahal chili
szósszal, ropogós lazac édes-csípős szószban, fokhagymás rák zöldségekkel, tojásos sült rizs, párolt rizs.
A kis adag ételek pont jók voltak arra, hogy sok mindent meg tudjunk kóstolni.
Nekem bejöttek az ízek, mindent finomnak találtam.
Sok külföldi is látogatja a helyet. Érdekes volt, amikor hasonló arcú,
távolkeleti emberek a magyart használták közös nyelvként.
Kéhli Vendéglő, Budapest III.
2017. szeptember,október, két ebéd
Minimum 30 éve nem jártam a
Kéhliben ... >>>
Minimum 30 éve nem jártam a Kéhliben. A régmúltban is ritka vendég voltam itt,
és mióta Óbudára költöztünk sem ettünk itt. Egyrészt mert a Kéhli soha nem volt olcsó hely,
ráadásul a konyhájáról sem sok jót hallottam akkortájt.
Most egy ebéd meghívásra tértünk be, és igazán kellemes meglepetés ért.
Minden asztal foglalt volt, és az egész étterem jó benyomást tett rám, beleértve az étlapot is.
Háromtagú társaságunk előételként elfogyasztott egy bécsi tányérhúst, azaz Tafelspitzet (1.990 Ft).
Szép nagy adagot kapunk, pont elég volt előételnek, és bizony nagyon kellemesnek is találtatott.
Asztaltársaim bécsi szeletet (2.690 Ft) és tárkonyos bárány sültet (3.990 Ft)
választottak. Jómagam brassói aprópecsenyét (2.890 Ft) rendeltem. Ez az étel számomra a régmúltbéli
Óbudához kötődik, azóta sem ettem jót egészen mostanáig. Minden fogás bőséges és ízletes, az italokra
és a felszolgálásra sem lehet panasz.
Gyakran gondolok arra, hogy nincs már igazi magyaros étterem. De most örömmel
kellett megállapítanom, hogy mégis van még klasszikus, nevezetesen a Kéhli vendéglő Óbudán.
Aztán pár hét múlva ismét ott ebédeltünk egy vasárnapon. Most a kapubejáróban kaptunk
asztalt, aminek van ugyan egy hangulata, de nem igazán illett a napsütéses időhöz. Pincérünk sem volt
teljesen a topon, de az ételekre most sem lehetett panasz.
Előételként most a tányérhúsmellé egy velőscsontot (980 Ft) is kértünk. A velő egy
klasszikus kalóriabomba, négytagú asztaltársaságunk majdhogynem jóllakott már a két előétel után.
Főételként egy adag vadas szarvasszeletek (3.490 Ft) és három Takács Pista módra
készült fogasszelet (3.290 Ft) került az asztalra. Az adagok bőségesek és finomak.
Dugig jóllakott mindenki, de még némi madártejet (890 Ft) is elkanalaztunk,
mert annyira ízlett a múltkor, és most is.
Anyukám mondta, Encs
2017. augusztus, ebéd
Ha nem hallottam volna az Anyukám mondta étteremről, és éttermet keresnék
Encsen ... >>>
Ha nem hallottam volna az Anyukám mondta étteremről, és éttermet keresnék Encsen,
biztosan nem látnám meg a mondott helyet. És ha meg is pillantanám a portáljukat, biztosan nem gondolnám,
hogy valami normális hely van az eldugott, szürke bejárat mögött.
Pedig bizony mondom, egy egészen kiváló étterem található ott, amit rengetegen ismernek,
legalábbis dugig van az étterem, amikor érkezünk. Szerencsére volt foglalásunk.
A belsőtér nagyjából a szerény utcai látvány kibontása, de senki nem nézi a plafonon
a dekorációt, hanem az izgalmas étlapot tanulmányozzuk.
Általában egy fogást szoktunk ebédelni, de most megkívántunk egy kis levest is.
Aznap kókusztejes sültpaprika krémleves volt a napi leves (kisadag 590 Ft), rendkívül kiváló ízeket
élvezhettünk. Utána útitársnőm pizzát evett, articsókával, bogyókkal és mozzarellával. Belekóstoltam,
igen jó volt a maga műfajában (kis méretű Itália 1.790 Ft).
Én báránycombot és gerincet ettem, kelkáposztával és házi nudlival (3.490 Ft).
Nos, azt kell mondjam régen ettem ennyire rafináltan egyszerű, kiválóan elkészített fogást, pazar ízekkel.
Szóval igazat mondanak azok, akik Magyarország egyik legjobb evőhelyének titulálják
az Anyukám mondta éttermet. Nem olcsó, de megfizethető, és nagyon megéri.
Csobogó vendéglő, Regéc
2017. augusztus, ebéd
Rántott hús, steak burgonyával, savanyúság, vadpörkölt nokedlivel, 3 víz,
2 kávé ... >>>
Rántott hús, steak burgonyával, savanyúság, vadpörkölt nokedlivel, 3 víz, 2 kávé
= 4.670 Ft. Az ételek korrektek, a környezet és a felszolgálás is rendben volt. A tanulság mindösszesen
annyi, hogy egy egyszerű, falusi vendéglőben sem tudunk ketten megebédelni 5000 alatt, még alkoholos
italok nélkül sem.
Első Mádi Borház, Mád
2017. augusztus, két vacsora
Mád egy rendkívüli hely, a pincészetek mellett jónak mondott éttermek
is vannak ... >>>
Mád egy rendkívüli hely, a pincészetek mellett jónak mondott éttermek is vannak,
de sajnos pont zárva azokon a napokon, amikor ott jártunk. Az egyetlen nyitva tartó étterem
az Első Mádi Borház, ami tényleg csaknem az első ház a faluban.
Első este megkóstoltunk egy sor mádi bort, nagyon finomak voltak. A vacsora
pedig útitársnőmnek furmintos kacsamáj, cseresznye és kalács, jómagamnak rántott tanyasi csirke,
remulade mártás, sültburgonya, házi savanyúság. Minden nagyon látványos és finom volt, még soha
nem volt részem ilyenben faluhelyen. (A vacsora 7.840 forintot kóstált.)
Mivel a más étterem a következő este sem volt nyitva a faluban, így ismét
az Első Mádiban vacsoráltunk. (".. más étterem a faluban ..." - hja kérem a Zemplén nyugati lábánál,
a Tokaji borvidéken járunk.)
Szóval a vacsora most úgy állt össze, hogy útitársnőm mangalica kenőmájast
evett pirítóssal (800 Ft), utána meg sajttortát karamellel és erdei gyümölccsel (900 Ft).
Én pedig egy szép nevű fogást választottam: tablier de sapeurs (2.200 Ft).
Szeretem a pacalt, de mindezidáig csak magyarosan, pacalpörkölt formájában
fogyasztottam. Ez volt az első próbálkozásom a rántott pacallal, de most egy darabig nem fogom
erőltetni a következő alkalmat. Nem tudom Franciaországban milyen íze van ennek az ételnek,
de ennek, itt és most, semmilyen. Mindenevőnek számítom magam, és szeretek új dolgokat megkóstolni,
ám ez alkalommal nem jöttem rá a tablier de sapeurs titkára.
A két vacsora után az kell mondjam, tablier de sapeurs ide vagy oda,
jó hely az Első Mádi, bárcsak minden falu szélén lenne hasonló.