[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[4 pont] Wasabi running sushi & wok restaurant
Budapest VI, 2008. augusztus

Kimcsi kerengő

Egyszer hallottam a rádióban egy humoristát poénkodni azon, hogyan nézne ki egy running sushi mintájú magyar étterem a távol keleten. A kedves vendég például leemelhetne a szalagról egy madártejet meg egy libatöpörtyűt és elmerenghetne a magyar konyha rejtelmeiről. Vajon nem ugyanígy viselkedünk-e mi is az ismeretlen ételekkel egy budapesti running sushi étteremben ?

Később ugyancsak a rádióban koreai vendégeiről mesélte valaki. A reggelihez többek között csípős gyulai kolbász és baracklekvár is került az asztalra. A koreai vendégek egy kenyérre tették a csípős kolbászt és az édes lekvárt, és finomnak találták. Nos a koreaiak igencsak értenek az evés élvezetéhez, úgyhogy másnap én is kipróbáltam a kolbász, lekvár párosítást. A koreaiaknak ebben is igazuk volt, finom volt a barackos kolbász, azaz nem kell félni a szokatlan étel kombinációktól.

Ezek járnak a fejemben, miközben letelepszünk az emeletes futószalag mellett, ahol két szinten csinos kis edénykékben attraktív ételek kerengenek. Készséges pincérünk elmondja az alap tudnivalókat: a földszinten vonulnak a hideg, az emeleten pedig a meleg ételek, vegyük le a szalagról, amit megkívánunk. Mi elkezdjük szemlézni a kínálatot, felszolgálónk közben üdítőket, teákat hoz. Nekem nagyon ízlett a tea amit kértem, és utólag meg is bántam, hogy nem kértem még belőle, de akkor és ott az evészet közben egyszerűen nem jutott eszembe.

Némi habozás után kiválasztjuk az első tálkákat. Az én ebédem alapfonala a kimcsi lett. Koreában is azzal kezdődött minden evészet, hogy telerakták az asztalt apró tálkákkal, különféle kimcsikkel. Itt és most kínai kel, retek és uborka kimcsi a kínálat. A kínai kelből készült kimcsi az emberi kultúra legnagyszerűbb vívmányai közé tartozik. Az itt tálalt finomság a szelídebbek közül való, sokkal kevésbé csíp, sokkal enyhébb illatú, mint szöuli rokonai. De a visszafogottság ellenére autentikusnak találom és igencsak ízlik nekem. A változatosság kedvéért néha egy-egy retek és uborka kimcsit is sorra veszek, de csak azért, hogy biztosra mondhassam, a kínai kelből készült a legfinomabb.

És persze sok hideg és sok meleg ételes tálka is kiürült. Nem tudnám tételesen megnevezni miket ettünk, az biztos, hogy én mindig a pillanatnyi úri szeszélyem szerint emeltem le egy-egy tányérkát valamelyik futószalagról. Lehet, hogy egy kulinária tudós elborzadt volna az általam elfogyasztott ételsortól, de szerintem egy kis kimcsi jó összekötő elem némi sushi és egy kis zöldséges marha között, és egy-két kisebb mellényúlástól eltekintve szerintem remekül állítottam össze bőséges lakomámat. Szorgos pincérünk időnként alig győzte eltakarítani a kiürült tálkákat.

Valószínűleg nem ajánlanám a Wasabit egy profi sushi rajongónak. Viszont ajánlom mindenkinek, aki szereti a változatos ételeket és jó szórakozásnak tartja azt, hogy saját magának kell választania a futószalagon kerengő étvágygerjesztő tálkák közül. Az biztos, hogy mi négyen jól éreztünk magunkat, jót ettünk, szórakozató körülmények között. A délideji mulatság vége 15.780 forint lett, három felnőtt és egy gyermek részére.


Csatlakozások:
    • az étterem saját honlapja: wasabi.hu

2008 / 7

<<< >>>
Éttermek 2008
- Balatonföldvár, Nápolyi pizzéria
- Budapest III, Mókus sörkert és étterem
- Budapest III, Sun Garden Cafe & Rest.
- Budapest VI, VistaCafe étterem
- Budapest VI, Wasabi running sushi
- Budapest XVI, Koronakert Étterem
- Nagymaros, Maros Étterem
- Pákozd-Szúnyogsziget, Halászcsárda
- Tiszafüred, Park étterem
- Tiszafüred-Örvény, Hableány étterem
Skála 2008 - Éttermek

[5 pont]Nagyon tetszett (5)

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

[2 pont]Normális (2 pont)

Büfék 2008
- Budapest V, Szeráj török gyorsétterem
- Párkány állomás, Štúrovo zel.st. büfé
Skála 2008 - Büfék

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

     [GP]