Harcsapaprikás a Holt-Körös partján
Már sokszor utaztam át Szarvason és minden alkalommal elhatároztam, hogy egyszer eljövök ide
alaposabban körülnézni. Ma annyival közelebb kerültem ehhez a szimpatikus városhoz, hogy megálltunk
a Halászcsárdánál egy késői ebédre (vagy talán korai vacsorára). Érdemes volt !
A szarvasi Halászcsárda varázslatos helyen, a Holt-Körös partján, várja a vendégeket. A folyó felöli
oldalon lépcsőzetes teraszokon sorakoznak a szépen terített asztalok. Az asztalok mellett hosszú lócákra
lehet letelepedni. Nem nagyon tetszett, hogy nem tudok hátradőlni, de a környezett nyugodt bája kárpótol
ezért az apró kényelmetlenségért.
Miközben finom rizling fröccsömet kortyolgatom, kollégámmal arról tanácskozunk, hogy halászlevet
együnk-e vagy harcsapaprikást. Udvarias pincérünk segít megoldani a dilemmát: kis halászlevet javasol,
utána pedig harcsapaprikást túróscsuszával. Remek ötlet, mindketten elfogadjuk ajánlatát.
A kis halászlé csészében érkezik. A finoman csípős, jól fűszerezett hallé pontosan alkalmas arra,
hogy megalapozza a harcsapaprikást. A fogások kiválasztásánál azon tétováztam egy pillanatig, hogy
a halászlé és a harcsapaprikás nem-e lesz túl hasonló ízvilág. Nos a szarvasi Halászcsárdában nem az.
Én mostanában több helyen ettem halpaprikást, de azt kell mondjam, nem találkoztam még ilyen rafináltan
finoman elkészítettel. Már az elénk kerülő étel látványa is nagyszerű. Az első ami szembeötlik az, hogy
itt a halat nagyobb darabokban készítik el, mint máshol. A hal finom, a zaftja meg egyszerűen fenséges
lágy harmónia. Minden komponens, a hal, a zaft, a túroscsúsza, pontosan összeillik. És remekül passzol
mindehhez a rizling fröccs.
Egyszóval nagyon jót ettünk ebben a remek vendéglőben és szeretnénk még visszatérni ide,
ha erre visz utunk.
|