Sztrapacska Bánkúton
Egy Bükk-fennsíkon megtett gyalogtúra után értünk vissza Bánkútra
és tértünk be ebédelni a Fehérsas panzió éttermébe.
A környék elég kihalt így egy őszi hétköznap délutánján, de a panzió előtt
áll egy-két autó. Maga az étterem sokkal jobban néz ki, mint feltételeztem.
Ám mindenki a sokkal egyszerűbb, keskeny teraszon telepedett le,
így mi is ott ülünk le. A külső asztalok legnagyobb vonzereje
az erdő és a Nap is odasütött még, amikor leültünk.
Az étlap is meglepően széles választékot kínál. Némi töprengés után tárkonyos
vadragulevest (1200 Ft) és sztrapacskát (1000 Ft) rendelünk.
A vadragut megkívántuk, a sztrapacskát meg már régóta tervbe vettük,
igaz nem a Bükk, hanem a Mátra egyik magaslatán.
Egy-egy fröccs mellett élvezzük az erdő közelségét, az őszi napsütést. Kisvártatva
érkezik a leves, igazi vadragu. Nem olyan városiasan kifinomult, mint a
Kopár csárdában, minden alkatrésze nagyobbra van darabolva
és az íze is rusztikusabb. Az adag is sokkal bőségesebb, minden tekintetben jól illik
egy vadonbéli étteremhez és ami tulajdonképpen a lényeg, mindkettőknek nagyon ízlik.
És a sztrapacska is korrekt példánya műfajának, élvezettel ettem meg, bár már
a levessel jóllaktam, hasonképpen mint nemrég a
Bence étteremben.
Mire a kávéhoz értünk a Nap már csak a magas fákon keresztül próbált ránk sütni
és a többi vendég is dolgára indult már. Úgyhogy mi is megittuk finom
kávénkat és útra keltünk. De ha újra erre vezet minket jósorsunk, szívesen
betérünk majd ismét a Fehérsasba Bánkúton.
|