[GP]  Gullner Pages
 Éttermek, ahol jókat ettünk mostanában ...
[4 pont] Haxen Király Étterem
Budapest VI, 2006. március

Pálinka és csülök a sörözőben

Jó régen voltam már egyszer-kétszer a Haxen sörözőben, kellemes emlékeim vannak a sörökről és a csülkökről, úgyhogy nagyon örültem, hogy régi barátaim ide szerveztek sörözést.

A kis társaság fele már ott üldögélt, középen a gumi gal adományozója, előtte egy szép, párás pohár, a pohárban barack pálinka. Hát ez igen megtetszett nekem, különösen, amikor észrevettem, hogy egy gyümölcsdarabka is lakik a pohárban. Nemsokára én is kaptam egy hasonlót és igen finomnak találtam. Azután szilvával folytattuk, ez kicsit lármás, de szintén finom. A legizgalmasabb azonban a bodzapálinka volt. És még külön meg kell említenem a pálinka felszolgálásának módját: egy hosszú faalkalmatosság lyukaiba vannak sorba berakva a poharak és azon nyújtják a vendég elé.

A gumi gal adományozója egy méter kolbászt rendelt előételnek. Merthogy a kolbászt méterben ajánlja az étlap. A valóság egy kicsit prózaibb, a kolbász kis darabokból áll, bár egy méretes, beskálázott fatálon kerül az asztalra. A kolbász után természetesen csülköt kértem. Kétségkívül látványos darab, bár nem kifejezetten diétás étek, jól illett hozzá a serpenyős burgonya és a németesen ízesített káposzta. Valami desszertet is ettem, de annak emlékét elnyomta a finom kóser szilva. Összességében jó volt az étel, úgy láttam a többieknek is ízlett.

A pálinkagőzön keresztül visszanézve úgy emlékszem, tetszett nekem a Haxen király étterem. És ezzel nem voltam egyedül, mert elképesztő mennyiségű ember falatozott és italozott ott ezen a pénteki estén. A zsibongást kellemesen színezte a tangóharmonika muzsika.

Végül egy kis gumi gal magyarázat. A gumi gal szovjet ember keze munkája volt, magyarul egyszerűen csak gumi halnak kell mondani. És azért kaptam Moszkvában a kollégámtól, hogy ne kelljen üres vödörrel járkálnom. De ez már egy másik történet, az elszántak itt találnak további részleteket: Moszkva - Budapest vonattal avagy a vödör igaz története.

 


Az étterem honlapja: www.haxen.hu

2006 / 1

        >>>
Éttermek 2006
- Bánkút, Fehérsas Panzió Étterme
- Budapest, Haxen Király Étterem
- Budapest, Normafa Café & Grill
- Budapest, Pizza Paradicsom
- Budapest, Vidocq
- Dunabogdány, Forgó Étterem
- Eger, Senator-Ház
- Nagyszénás, Platán étterem
- Pásztó, Bence Étterem
- Pilis hegység, Shaolin falu étterem
- Szarvas, Halászcsárda
- Szilvásvárad, Fenyő vendéglő
Büfék:
- Budapest, Evezős Sörkert
- Budapest, Guang Zhou kínai gyorsétterem
- Budapest, Kínai büfé, Hold utcai csarnok
- Budapest, Szeráj török étterem
- Csopak, Andi Sörözője
Skála 2006 - Éttermek

[5 pont]Nagyon tetszett (5 pont)

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

[2 pont]Normális (2 pont)

Skála 2006 - Büfék

[4 pont]Tetszett (4 pont)

[3 pont]Alkalmatos (3 pont)

  [GP]